imprejurimi saliste

Situata în zona marginimii Sibiului, in orasul Saliste, Pensiunea Domnescu se mândreste cu peisajul feeric ce o înconjoara, cu specificul atât de bine conservat al zonei, cu traditiile ce au rezistat luptei cu secolele, cu împrejurimile abundând de istorie si povestiri din alte vremuri.

Fie ca doriti sa evadati într-un colt de lume plin de liniste, caldura si unicitate, fie ca doriti sa explorati o zona plina de marturii ale unui trecut istoric si uman atât de fascinant, Pensiunea Domnescu va asteapta sa savurati specificul acestei zone transilvane.

Situata în inima acestei zone si astfel la distante minore de multiple atractii Pensiunea Domnescu face posibile nenumarate trasee turistice si vizite ale unor locatii deosebite.

Sibiul, Ocna Sibiului, Sighisoara, Bâlea, Alba Iulia, Valea Frumoasei sunt doar câteva din locurile care cu siguranta va vor atrage interesul iar gazda dumneavoastra, Familia Domnescu va poate enumera oricând, în functie de dorintele dumneavoastra, nenumarate alte locatii.

Si pentru ca pastrarea traditiilor nu înseamna ruperea de prezent va invitam sa explorati zona, daca doriti, si folosind ATV-urile dumneavoastra, sau unul pus de noi la dispozitie.

Obiective de vizitat in Sibiu
Podul Minciunilor

1

Atunci cand iti doresti sa vizitezi unul dintre locurile incarcate de legenda din Sibiu, Podul Minciunilor nu reprezinta altceva decat un veritabil simbol al orasului in jurul caruia au fost narate nenumarate legende incarcate cu diverse semnificatii. Inaltat pe locul unui turn de poarta langa cea de-a doua incinta de fortificatii, acesta are rolul de a lega cele doua sectoare care compun Piata Mica, astfel permitand existenta unui flux intre Orasul de Jos si Orasul de Sus. Acesta mai poarta cu mandrie titulatura de primul pod din Romania si al doilea din Europa construit din fonta turnata ce are decoratiuni prin traforare.

Turnul Sfatului

2

Daca odata ajunsi in Sibiu doriti sa aveti ca baza un punct central ce ar putea sa va ghideze cu mare precizie in calatoria inceputa, este bine de stiut faptul ca Turnul Sfatului reprezinta emblema si totodata atractia centrala a acestui minunat oras. Acesta dateaza in mijlocul orasului inca de cand au fost puse primele caeamizi, si de-a lungul timpului a suferit numeroase transformari dictate de vremurile respective. Daca la inceput servea drept punct de observatie acum, dupa cum era si normal, a fost transformat in muzeu, un loc in care puteti revedea episoade din istoria bogata si frumoasa a Sibiului.

Biserica Evanghelica

3

Daca Sibiul ar trebui sa declare o anumita locatie drept emblema, atunci cu siguranta Biserica Evanghelica este cea mai potrivita pentru a purta aceasta distinctie. Cladire impunatoare ce se afla in centrul vechi al orasului are in componenta un turn de peste 73 de metri ce este vizibil din aproape fiecare colt al Sibiului. Pe langa arhitectura in stil gotic de o frumuste deosebita care o incadreaza intre locurile unice din lume, Biserica Evanghelica gazduieste cea mai mare orga din Sud-Estul Europei, fiind adusa in incinta acesteia tocmai in anul 1585. Si astazi doritorii se pot delecta cu numere artistice de mare profunzime.

Muzeul civilizatiei populare Astra-Sibiu

4

Muzeul civilizatiei populare Astra-Sibiu a luat fiinta pe data de 19 august 1905, o zi memorabila in care s-a pus bazele institutiei cunoscuta sub denumirea de Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman, din dorinta ardelenilor de a-si defini propria identitate etnoculturala sub numeroasele influente aduse de Imperiul Austro-Ungar. Unitatile care compun si dau viata acestui complex cultural sunt Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA, Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder, Muzeul Civilizatiei Transilvanene, ASTRA Film, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca Emil Sigerus.

Imprejurimile Sibiului
Ocna Sibiului

10

Daca ajungeti in Sibiel, la numai 28 km departare se afla Ocna Sibiului, o statiune turistica care atrage anual milioane de vizitatori. Denumita si Litoralul Ardealului aceasta ofera doritorilor zece lacuri cu apa sarata si patru cu apa dulce. Renovarile aduse acestei zone au dus la crearea unui complex balneo cu doua baze de tratament in cadrul carora se pot trata diferite afectiuni. Aerul foarte bogat in aerosoli si o temperatura foarte placuta va pot ajuta sa aveti o zi de vacanta mai mult decat reusita intr-un cadru natural parca desprins din povesti.

Marginimea Sibiului

9

Aflata in partea de Sud-Vest a judetului Sibiu, marginimea Sibiului este o zona care cuprinde 18 localitati ce se deosebesc prin mosteniri culturale, arheologice si etnologice de o valoare inestimabila. Zona ocupa o arie de 200 de km si cuprinde sate si orase precum Boita, Fantanele, Gales, Gura Raului, Sibiu, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Rasinari, Rau Sadului, Rod, Sadu, Saliste, Sibiel, Talmaciu, Talmacel, Tilisca si Vale. In aceste zone exista numeroase muzee si biserici ce au o valoare istorica incontestabila. Personalitati ale zonei sunt Emil Cioran si Octavian Goga. Pe langa muzeul de icoane pictate pe sticla regasim ruinele unei cetati dacice cu diverse obiecte specifice.

Sibiel
Muzeul de icoane pe sticla Zosim Oancea – Sibiel

14

Recunoscut ca fiind cel mai mare muzeu de icoane pe sticla din Europa acesta a fost intregit in anul 1969 cu ajutorul donatiilor. Muzeul de icoane pe sticla poate fi considerat in intregime o capodopera a parintelui Zosim Oancea si a oamenilor minunati ce traiesc in Sibiel. Vizitand acest loc veti descoperi un numar impresionant de 600 de exponate, marea majoritate dintre acestea fiind icoane pictate pe sticla dar si pe lemn. In plus mai puteti admira ceramica populara, piese de mobilier, carti vechi si textile care se regaseau in gospodariile stramosilor, toate acestea intregind tabloul pitoresc specific acestei zone.

Biserica din Sibiel

17

Biserica din Sibiel poarta hramul Sfintei Treimi si inca mai este utilizata ca lacas sfant pentru o buna parte dintre oamenii din Sibiel. Localizata in partea de Est a satului a fost terminata in anul 1765, si in acest moment acordandu-se o atentie deosebita proceselor de intretinere si conservare. Nu mai tarziu de anul 1924 a fost recunoscuta drept monument istoric, la baza acestei decizii stand pictura care imbraca peretii, executata intre ani 1174-1775 de catre Stan Iacob Zugravul, un mare mester al acelor timpuri. Aceasta poseda particularitati rare ce nu se regasesc foarte des in arta bizantina, si anume motivul Papilor.

Troitele din Sibiel

16

In Sibiel mai regasim si trei troite ce pot fi definite drept monumente arhitecturale ce definesc satul romanesc. Fiecare dintre acestea au fost construite in momente diferite, fiecare perioada de timp punand o anumita amprenta pe modul in care au fost finalizate. Prima dintre acestea o regasim si acum in curtea unei doamne vaduve si dateaza inca din anul 1803, foarte multe informatii despre ea nefiind disponibile. Troita de la Gura Utii a fost constrita in anul 1814, iar in anul 1917 apare si cea de-a treia troita ce se afla langa biserica si se remarca prin picturi de inspiratie biblica foarte deosebit realizate.

Schitul Sibiel

15

Schitul Sibiel poate fi gasit daca mergeti cinci kilometrii din Sibiel spre munte, urmand albia raului care in cele din urma va va conduce la manastirea denumita Chilii, loc deosebit ce dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea. Acest loc a fost unul foarte special deoarece calugarii de aici au oferit oamenilor doritori de eruditie posibilitatea de a invata carte. Astfel, a ramas in amintirea noastra drept scoala de preoti si dascali, fiind prima institutie de acest gen din zona Sibielului. Dupa ce Biserica Sfanta Treime a fost ridicata, Schitul Sibiel si implicit scoala dezvoltata aici au fost date uitarii si abandonate.

Cetati
Cetatea Cisnadioara

6

Recunoscut drept cel mai vechi si reprezentativ monument romanic din Transilvania, Cetatea Cisnadioara este localizata pe varful unui deal de unde se poate admira intreaga vale a Sibiului. Construita intre anii 1180 si 1200, la inceput a fost o biserica catolica dupa care picturile au fost distruse datorita perioadei de timp in care a fost data uitarii. Mai putem observa o singura fresca ce a fost conservata destul de bine. Pe langa peisajul absolut uimitor ce se desfasoara in jurul acesteia, odata ajunsi acolo merita ascultate si legendele create in jurul ei.

Cetatea Sighisoara

7

Nici o calatorie in zona Sibiului nu va fi completa daca nu alocati putin timp vizitarii si Cetatii Sighisoarei. Frumoasa citadela ce se afla in centru Transilvaniei se afla in patrimoniul mondial UNESCO inca din anul 1999. Pe langa stilul arhitectural inconfundabil, Cetatea ofera doritorilor numeroase atractii turistice, locuri de cazare la inalte standarde si oameni primitori. De asemenea, drumul care duce de la Sibiu la Cetatea Sighisoara este presarat cu numeroase sate in care puteti gasi biserici fortificate ce trebuie vazute, iar Cetatea Biertan este un alt punct de atractie ce merita cu prisosinta vizitat in aceasta zona.

Cetatea Alba Iulia

8

La o distanta de numai 60 de km de Sibiu va asteapta semeata si plina de semnificatii istorice minunata Cetate Alba Iulia, loc in care s-a desfasurat Marea Adunare Nationala de la 1 Decembrie 1918 in cadrul caruia s-a celebrat unirea Transilvaniei si a Banatului cu Regatul Romaniei. Capitala a Transilvaniei pentru aproape 200 de ani, in Cetatea Alba Iulia puteti vizita numeroase locatii care inca mai prezinta fragmente dintr-o istorie plina de neprevazut. Cetatea Alba Carolina poate fi considerata emblema locului pastrand inca foarte mult din mostenirile lasate de Hasburgi. Catedrala romano-catolica Sf. Mihail reprezinta o deosebita opera de arta ce imprumuta din stilul romanic tarziu.

Cetatea Feudala Salgo

11

Construita inainte de anul 1300 din piatra de rau si de cariera, Cetatea Feudala Salgo se afla la Sud-Vest de Sibiel, pe Varful Zidului ce masoara o altitudine de 1098 m. Dupa cum era de asteptat, in jurul acestui loc foarte vechi de-a lungul timpului au aparut numeroase legende, iar cea mai comuna dintre acestea ne spune ca Cetatea Salgo a fost construita de uriasi drept dovada stand pietrele imense care o compun. Pentru a o putea vizita veti fi nevoiti sa explorati diferite zone impadurite sau de platou, frumuseti ale naturii care vor oferi amintiri desebite.

Ruinele cetatii dacice Tilisca

13

Atestata istoric inca din anul 1366, dar cu o existenta ce dateaza din preistorie, cetatea dacica Tilisca se afla in comuna cu acelasi nume din judetul Sibiu fiind o componenta a zonei etnografice cunoscute sub denumire de Marginimea Sibiului. Ruinele cetatii dacice Tilisca cuprind doua fortificatii: una ce exista din perioada dacilor si o doua din epoca medievala, insa care nu a mai fost construita pana la capat fiind abandonata la mijlocul secolului al XIV-lea. In urma sapaturilor efectuate aici au fost descoperite numeroase obiecte de origine dacica precum fibule de argint si fier, bratari, un pandantiv de bronz sau catarame din bronz si fier.

Statiuni montane
Paltinis

5

Frumusetea Sibiului nu ar fi completa daca in vizita imprejurimilor nu adaugati si zona Paltinis. Statiune amplasata la 1422 m (cea mai mare altitudine din Romania) este iubita atat pe timp de vara pentru drumetii, insa, mai ales iarna de iubitorii sporturilor pe zapada. Din Paltinis se pot face excursii in Muntii Cindrel sau in Rezervatia Iezerele Cibinului. Padurile de brad ofera o priveliste minunata, in timp ce o vizita la Casa memoriala Constantin Noica ne aduce aminte de oameni importanti care au scris istoria. Un alt obiectiv important eeste Schitul, o bisericuta din lemn construita tocmai in deceniul trei al secolului douazeci.

Balea

18

Ca sa ajungi la Balea esti obligat sa infrunti unul dintre cele mai frumoase si grandioase drumuri construite de om prin munti: TransFagarasan. Imediat ce ati ajuns la altitudinea 2500 m veti descoperi rezervatia complexa Balea care include relieful alpin, lacul propiu-zis, flora si fauna specifice acestei zone. Deoarece este inconjurata de culmi montane, de aici se poate pleca in numeroase drumetii pe tot teritoriul Muntilor Fagaras, ajungand pana la Varful Moldoveanu (2544 m), Varful Negoiu (2535 m) sau Vf. Vanatoarea lui Buteanu (2507m). Pe langa lacul si Golul Alpin Balea, merita vizitata si cascada Balea, o alta minunatie a naturii.

Drumuri turistice
TransAlpina

19

Denumit si drumul regilor, TransAlpina reprezinta o comoara ce merita explorata cu grija si atentie. Poate fi caracterizata drept o destinatie turistica fabuloasa deoarece atinge altitudinea de 2145 m in Pasul Urdele si totodata leaga Oltenia de Transilvania traversand muntii Parang. Drumul modernizat va permite o calatorie fara griji fapt care lasa calatorul sa admire in voie peisajele pitoresti aduse de acest drum prin munti. Un itinerariu complet are nevoie sa includa si cel mai inalt drum din tara dupa cum mai este denumit TransAlpina. Tara de dincolo de munti va asteapta oricand cu un peisaj mirific.

TransFagarasan

20

O alta comoara a Romaniei este TransFagarasanul, unul dintre cele mai magnifice drumuri construite de om, recunoscut si apreciat deopotriva si la nivel international. Privit la modul simplu, acesta este doar drumul care leaga Muntenia de Ardeal, traversand muntii Fagaras. Insa, orice cunoscator stie ca un drum care ajunge la o altitudine de 2042 m are mai mult de oferit. Puncte de atractie precum Lacul si Barajul Vidraru, Cetatea Poenari, Lacul glaciar Balea si Cascada Balea ajuta la intregirea unui peisaj mirific, in cadrul caruia natura isi arata nestingherita splendorile.